Smart, zo'n slimme deurbel

Smart City, smart TV, smartphone

Smart watch, smart home

Smart everything

Smart you

Smart neighbour

Mijn buurman van een paar deuren verder heeft een slimme deurbel. En ik zou willen dat ik niet weer iets over Google zou schrijven, maar helaas. In dit geval betreft het de Google Nest Hello deurbel.

Ik kan je vertellen wat het met mij doet. Ik vermijd nu het liefste zijn voordeur en dat is niet omdat ik hem niet aardig vind.

Zijn deurbel is namelijk wel héél slim: het beschikt over een camera waarmee degene die aanbelt kan worden gezien door de bewoner van het huis - of hij nu thuis is of niet. En hij kan een boodschap afspelen als hij niet thuis is. Handig, met al die pakketjes en boodschappen die overdag thuis worden bezorgd. Een enorm gemak.

De camerafunctie van de deurbel gaat in principe alleen aan als de deurbel wordt ingedrukt.

Je voelt ‘m al aankomen, toch?

Die camera kan ook voortdurend aanstaan. ("Mis niets meer met de Nest Hello, die laat je weten wie er is. Je ziet alles wat er voor je deur gebeurt.") Daar kan de bewoner voor kiezen. Waarmee de slimme deurbel dus eigenlijk vooral een camera is. En, dus, word ik ook gezien als ik langsloop en niet eens daadwerkelijk voor zijn deur sta. Interessant zo'n camera die naast filmen ook aan de bewoners het signaal kan geven dat er iemand voor de deur staat. Heel slim, zo’n camera die ook een deurbelfunctie heeft.

De woorden die we kiezen, dóen ertoe.

Dit is geen deurbel, dit is een bewakingscamera. Een camera die zo maar eens vol continu aan kan staan en daarmee de openbare weg kan filmen.

Dus laten we ‘m zo noemen: bewakingscamera.

De google nest camera heeft een aantal voordelen, waarvan één waar Google trots op is: hij kan gezichten herkennen. En als hij vol continu aanstaat, ziet hij de openbare weg. Oh en wacht even, hij heeft ook een microfoon. En Google leert al gaande. [Insert privacybezwaren]

Naast privacy, gaat er nog iets anders verloren.

Stel dat ik mijn buurman iets wil zeggen. Omdat ik boos ben op hem of juist heel blij met zijn gedrag. Ik loop naar zijn voordeur en merk dat hij niet thuis is. Achteraf denk ik ‘maar beter ook’, misschien was ik wel te impulsief. Maar mijn impulsieve actie blijft niet ongezien. Hij weet dat ik er was. Vergissingen begaan, accepteren dat het anders loopt. Het kan niet meer. We laten onze sporen achter en daarmee hebben we elkaar in de greep.

Ik kan het woord SMART niet meer uitstaan. We houden onszelf en elkaar hier flink mee voor de gek

Ik noem zo even maar uit de losse pols wat voorbeelden.

Smart tv

Een tv die toegang heeft tot internet. Wanneer er sprake is van spraakbesturing luistert de TV altijd mee. En dat ligt gevoelig. Want de TV hoort dus niet alleen jouw opdracht tot zenderwijziging, maar ook de gesprekken die je op de bank voert. En gegevens over het gebruik worden vaak doorgestuurd naar de fabrikant. Want: waardevolle data.

Smart city

Een stad die gebruik van informatietechnologie en data om de stad te beheren en besturen. Dit allemaal met het oog op efficiëntie en beter bestuur. Keerzijde: burgers worden in de gaten gehouden en al die data geeft macht. Dat probeert men op te lossen door voor open data te gaan, maar daarmee is de burger zeker nog niet beschermd.

Smartphone

Als ik vertel dat ik die niet heb, raken sommige mensen in paniek: “Maar dan kan ik je niet appen! Hoe moet ik je dan bereiken?”

Gniffel.

Ik denk dan aan deze quote van Douglas Rushkoff:Every time you use your smart phone, the phone gets smarter and you get dumber

Dit is de tweede blog in een serie van blogs "Woorden doen ertoe". De eerste lees je hier.

#dataethiek

#privacy

Dankjewel, @TomVisser

Previous
Previous

Health Data Can Include Your Taste In Music

Next
Next

Googlen