Toekomstgericht Beleid Maken

3-daagse cursus

Picture by Fey Marin via Unsplash, planet earth

Leer de toekomst een plek te geven in je beleid

In het kort

  • Je krijgt handvatten voor het meenemen van de toekomst in beleidskeuzes

  • Je krijgt filosofische theorie over toekomstdenken en leert die toepassen

  • Je werkt aan je eigen (beleids)vraagstuk(ken) en je leert van en met elkaar

 

Wat leer je?

In deze cursus (3 hele dagen) leer je verschillende denkstrategieën toepassen en creatief en ver vooruitkijken, waardoor je kritisch kan reflecteren op de keuzes die vandaag de dag gemaakt worden. Deze cursus opent je ogen door je mee te nemen in creatief denken, scenariodenken en multigenerationele strategieën. Je ontdekt onderliggende waarden en bouwstenen om zelf bij te dragen aan de fundamenten van een kathedraal.

  • Je kan langetermijn- en multigenerationele denkstrategieën toepassen op hedendaagse vraagstukken

  • Je leert je verbeeldingskracht (meer) gebruiken voor het maken van toekomstbestendige keuzes

  • Je ervaart de kracht van het verkennen van scenario’s en stakeholders

  • Je oefent met wereld- en mensbeelden en de invloed daarvan op je keuzes

  • Je past een holistische en contextuele benadering op vraagstukken toe voor beter begrip van het maatschappelijke vraagstuk

  • Je bent je bewust van jouw rol en invloed in het grotere geheel

  • Je past de geleerde materie direct toe op huidige beleidsvraagstukken

 

Aanpak en programma

Dag 1: Verbeelding

  • Verkennen van verschillende realiteiten

  • De verhouding tussen filosofie, beleid en verbeelding

  • De kracht van verbeelding

  • Kennismaking beleidskompas

Dag 2: Toekomstdenken

  • Korte termijn-denken en de beperkingen daarvan

  • Lange termijn-denkstrategieën

  • Verschil tussen het kennen en het verkennen van de toekomst

  • De vrijheid van de beleidsmaker

  • Verder werken aan het beleidsvraagstuk

Dag 3: Scenario’s

  • De verantwoordelijkheid naar de toekomst

  • Waarden halen uit scenario’s

  • Toekomstdenken en scenario’s vertalen naar acties

  • Presenteren van het beleidsvraagstuk

 

Voor wie

Jij bent beleidsmedewerker in de publieke sector, of draagt bij aan beleid. Jaren aan ervaring is niet belangrijk voor deze cursus, belangrijker is de wil om gecommitteerd te werken aan een casus en je open te stellen voor nieuwe manieren van denken. Je bent bereid tot kritische zelfreflectie en begrijpt jouw rol en verantwoordelijkheid in het grotere geheel.

Jouw vraagstuk hoeft niet primair te gaan over data en technologie in deze cursus. Elk beleidsvraagstuk leent zich voor toekomstdenken. Wij hebben goede ervaringen met een cursusgroep beleidsmakers uit verschillende domeinen bij de Provincie Zuid Holland.

 

Persoonlijke aandacht

Jouw ontwikkeling staat centraal: we begeleiden je in jouw proces en je krijgt veel feedback. Je volgt de opleiding met een kleine groep deelnemers, waardoor er ruim aandacht is voor jouw (beleids)vraagstuk. Je krijgt persoonlijke feedback, zowel op de cursusdagen als tussendoor.

 

Werkwijze en tijdsinvestering

Tijdens de drie cursusdagen maak je kennis met het toekomstdenken en hoe je dat kunt toepassen bij het maken van beleid. Je krijgt een theoretische basis voor toekomstdenken, je oefent met vaardigheden en werkt aan een concreet (beleids)vraagstuk.

Na dag 1 en 2 krijg je opdrachten en leeswerk mee. Je besteedt naast de cursusdagen gemiddeld zo’n 4 – 6 uur aan de cursus (opdrachten en leeswerk).

 
 
 

Prijs

Je betaalt € 1895,- (excl. 21% BTW) voor de cursus*. Hiervoor krijg je:   

  • 3 Cursusdagen met inspirerende docenten en gastdocenten

  • Achtergrondmateriaal en literatuur om je verder te verdiepen

  • Elke cursusdag een verzorgde vegetarische lunch

  • Tussen de lesdagen: persoonlijke feedback van en mogelijkheid tot vraagbaak bij docenten

Data & Locatie

Start in mei 2024: di 21 mei, di 04 juni en di 25 juni 2024

Start in november 2024: di 12 november, di 03 december en di 17 december 2024.

De lesdagen zijn van 9.45 - 16.30. Tussen 12.45 - 13.30 wordt er gezamenlijk geluncht (bij prijs inbegrepen).

De training wordt gegeven in de gebedsruimte van de Koepelgevangenis in Arnhem (Wilhelminastraat 16, 6812 CW). Nabij OV en met gratis parkeergelegenheid.

 

Hoofdtrainer

Joeri Hazelaar

Joeri houdt zich bezig ‘De Toekomst’. Vragen als ‘wat is dat eigenlijk, de toekomst?’ en ‘wat is rechtvaardigheid voor toekomstige generaties?’ komen daarbij aan bod en zullen ook in deze cursus een belangrijke rol spelen. Aan de hand van deze vragen onderzoekt hij samen met de deelnemers wat ervoor nodig is om de toekomst op een goede manier mee te nemen in beleid en handelen, ook waar het gaat om nieuwe technologieën. Hij schrijft ook over toekomstdenken. Joeri is afgestuurd bedrijfskundige en is nu bijna klaar met zijn Master Wijsgerige ethiek & Politieke Filosofie (Radboud Universiteit). Hij neemt als inwoner zitting in de Klankbordgroep Digitalisering & Ethiek in Amersfoort.

 
 

Gasttrainers

Piek Knijff

Piek heeft 15 jaar ervaring met het leiden van gesprekken en het geven van trainingen. Gestoeld op deze ervaring ontwikkelde ze een eigen werkwijze om ethische gesprekken te voeren over dataprojecten (het waardengesprek), die nu in meerdere organisaties wordt gebruikt voor gesprekken over data- en technologie. Als ethicus neemt Piek niet alleen zitting in ethische commissies, maar begeleidt ze ook de inrichting en de werkwijze van commissies. Piek spreekt en schrijft geregeld over de rol van het toekomstdenken in ethische afwegingen.

Ozan Aydogan

Opgroeiend in een familie van verhalenvertellers raakt Ozan Aydogan op jonge leeftijd gefascineerd door de kunst van de vertelling. Als middelbare scholier begint Ozan, na het lezen van Lord Byron, met het schrijven van gedichten en ontwikkelt zich richting spoken word en wint in 2018 het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Tijdens zijn stage bij Artiance ontmoet Ozan een nieuwe liefde: acteren. Terwijl hij zijn eerste voorstelling speelt, heeft hij tegelijk zijn eerste ervaringen als toneelschrijver. Hij blijft verhalen vertellen. Ozan is afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en werkt momenteel aan zijn debuutroman.

Hanne Bikker

Hanne is bestuurskundige met een communicatief hart. Hij werkte ruim 25 jaar bij de overheid, waarvan dik twintig jaar bij ministeries (VROM, BZK, AZ, BZ), als adviseur in beleid en communicatie, programmamanager en leidinggevende. Daarnaast was hij ruim twintig jaar politiek actief, waarvan drie jaar als fractievoorzitter in de gemeenteraad.

De laatste jaren werkt hij als zelfstandig adviseur, onder meer voor de VNG en als kwartiermaker, onderzoeker en gespreksleider voor het rijksbrede programma Dialoog en Ethiek. Hanne is altijd nieuwsgierig naar de samenhang in beleid en gedrag, met de relatie burger - bestuur als rode draad.

 

Vragen? Meer weten?

Heb je behoefte aan meer informatie? Wil je weten of deze cursus bij je past?

Neem contact op met ons secretariaat via info@filosofieinactie.nl

*Mocht je in aanmerking willen komen voor een speciale regeling t.b.v. de financiering van de cursus, neem dan ook contact met ons op.